9 januari was het dan zover, ik behoorde tot de groep uitverkorenen die een kijkje achter de schermen mocht nemen van de bowlingbaan. Nu zou ik eindelijk bewijs krijgen dat het de schuld van de machine is dat ik nauwelijks strikes gooi.

 

De rondleiding begon met een kijkje achter de bowlingmachines. Het eerste wat meteen opviel was hoe ingewikkeld ze eruit zien. De machines bij Pim’s zijn reeds 45 jaar oud en dus volledig mechanisch. In de huidige machines zit veel meer electronica, bijvoorbeeld om het aantal omgegooide pins te bepalen. De electronica zorgt echter ook voor veel storingen. Het is dus moeilijk om te zeggen wat nou beter is. De machines gaan gemiddeld 50 jaar mee. Over ongeveer 5 jaar zullen de machines dus vervangen worden.

 

Er werd ook ingegaan op de pins. Pins worden in totaal 2 jaar gebruikt. Eerst gaan ze een jaar de baan op, daarna moeten ze een jaar rusten en vervolgens kunnen ze weer een jaar gebruikt worden. Waarom moeten ze een jaar rusten? De pins bestaan uit een kern van essenhout met daaromheen een plastic coating. Door het geweld van de bowlingballen komt de coating langzaamaan los van het hout. Door de pins een jaar te laten rusten hecht de coating zich weer aan het hout en kunnen ze weer gebruikt worden.

Bij Pim’s worden er 19 pins per baan gebruikt. Vanwege dit aantal duurt het dus ook wel even na een strike voordat de nieuwe set er weer staat. Er moet namelijk gewacht worden op 1 pin. Maar waarom gebruikt Pim’s dan niet 20, of 21 pins? Het gebruik van meer dan 19 pins vergroot de kans van storing. Het kan dan namelijk gebeuren dat de machine dan per ongeluk op 1 plek 2 pins probeert neer te zetten.

 

Naast een uitleg van de machines en de pins werd er ook ingegaan op veel voorkomende problemen. We hebben het allemaal wel eens gehad dat pins verschuiven, ballen niet terugkomen en dat scores niet goed geregistreerd worden. Maar hoe komt dit nou?

Het niet terugkomen van de ballen wordt veroorzaakt doordat de ballen niet goed getransporteerd worden in de machine. Ze blijven steken doordat ze vuil zijn. Dit kan dus verholpen worden door je bal regelmatig schoon te maken.

Het probleem van de verschuivende pins wordt veroorzaakt doordat er banen olie bij de pins komen te liggen. Dit komt doordat de bowlingbal als een soort spons olie in zich opneemt. Deze olie laat hij vervolgens bij de pins liggen. Dit kan voorkomen worden door 1 keer per half jaar of jaar de bal een dag in een bak met heet water te leggen. Op deze manier komt de olie er uit. Let er wel op dat je de gaten afplakt!

 

Het moraal van het verhaal:

-        Maak je bal goed schoon voor elke avond (gebruik bijvoorbeeld alcohol)

-        Leg je bal minstens 1 keer per jaar in een bak met heet water

-        Wees geduldig bij een baanstoring! Het is net zo vervelend voor het personeel van Pim’s als voor ons.

 

Zelf ben ik er helaas niet in geslaagd te bewijzen dat het door de machines komt dat ik weinig strikes gooi…..dus het wordt weer oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Tot die tijd zal ik nog van mijn poedelprijs genieten J

 

Wouter Mooi